Jag ska opereras

Nu kan jag äntligen få berätta en stor nyhet som jag har vetat om ett litet tag, men jag ville berätta för familjen och vännerna först om detta.
Nyheten är att jag ska genomgå en fetmaoperation, en gastric sleeve för att vara exakt.

Jag har haft problem med min vikt i många år och sökt hjälp många gånger för min övervikt.
Jag har varit hos vårdcentralen och träffat dietister totalt 4 gånger, fått FaR (fysisk aktivitet på recept) 3 gånger, jag har fått medicin utskrivet som ska hjälpa mig att gå ner i vikt, jag har testat flertalet receptfria tabletter & pulver, jag har testat Viktväktarna, Lifesum och andra appar & hemsidor.

När det kommer till fysisk aktivitet har jag testat att simma, gå till gym, gymnastik och yoga.
Yoga tycker jag om och vill gärna ta upp igen, men det är inte så pulshöjande som andra aktiviteter och antagligen inte det mest idealiska för att gå ner i vikt, men däremot förbättrar och stärker man musklerna, vilket ökar motståndskraften och flexibiliteten.
Jag skulle kunna skriva ett helt blogg inlägg om yoga, men det sparar jag till ett senare tillfälle.



Jag får en daglig och bra motion tack vare hundarna (givetvis är vissa dagar bättre än andra och det erkänner jag), sen går jag t.ex. till vårdcentralen, busstationen eller affären ibland när Jocke inte är hemma (fördelen med att inte ha körkort) och ibland varvar jag med att ta cykeln.

Ni läsare kanske kommer ihåg att jag jobbade på förskola förut?
Där fick man röra på sig mycket för att hålla samma tempo som barnen i 2-6 års ålder!
Men tror ni att jag gick ner något i vikt när jag jobbade där?
Icke sa Nicke!

Sen kanske man undrar varför jag inte går till gymmet regelbundet om jag faktiskt vill gå ner i vikt och svaret stavas, social ångest.
Jag som har social ångest är rädd för att bli utsatt för andra människors uppmärksamhet.
Oron handlar om att bli granskad, göra bort sig eller tappa kontrollen när andra ser på. (Läs mer HÄR)
Min social ångest är något jag ständigt kämpar med och i vissa perioder är den bättre och vissa sämre.
Och att jag har lidit av depression, stress och sömnproblem har inte underlättat mina problem med vikten.

Bild tagen från Scope Heal

Jag vill påpeka att jag inte sitter och skriver allt detta för att rättfärdiga att jag ska bli opererad eller att man ska tycka synd om mig eller så, jag skriver detta för att många kan nog känna igen sig och att man ska veta att jag har kämpat i många år.
Jag gick inte raka vägen till en kirurg och bad om en fetmaoperation, det har varit många turer fram och tillbaka innan jag fick träffa en kirurg och diskutera en eventuell operation. 

Men nu till själva operationen, jag ska opereras den 16e maj på Norrtälje Sjukhus och får då en gastric sleeve.
Vid en gastric sleeve opereras ungefär två tredjedelar av magsäcken bort och operationen tar mellan 40 minuter och 90 minuter och utförs med titthålskirurgi.
2 veckor innan operation ska jag börja dricka endast flytande kost, eftersom att det kommer reducera levernsstorlek och det behövs under själva operationen, för då puttar kirurgen upp levern medan inreppet pågår och sen släpper ner den igen. 

 Bild tagen från Flymedi
 
Jag har många känslor just nu, glad, nervös, rädd, lättad, taggad, orolig och allt där mellan.
Detta kommer inte bli en dans på rosor, men jag är beredd för att kämpa!
 
 
 
 
*Vill man läsa mer om fetmaoperationer kan man klicka → HÄR ← men jag kommer givetvis uppdater här på bloggen, instagram och facebook om min resa.

Kommentera här: